Protein och Kalorier i Avokado

Vad är Avokado ?

Avokado är en mycket populär näringskälla som egentligen på senare år har växt fram. Det är dock inte så konstigt då den innehåller väldigt stora mänger nyttigheter, den är till och med klassad som en superfood. Superfood är egentligen en kategori för livsmedel som innehåller stor mängd av de essentiella näringsvärden som vi behöver få i oss varje dag. Avokado innehåller ungefär 1.9 gram protein per 100 gram. En avokado uppskattas väga runt 120g, vilket betyder att i en avokado finns det ungefär 2.3 gram protein. Detta är såklart en bra källa av protein även fast det inte är några massiva källor. För att jämföra med kyckling som innehåller hela 27g protein per 100g. Detta är dock lite orättvist att jämföra när det ena är en från växtriket och det andra är animaliskt. Ifall man istället skulle jämföra mellan nötter som har hela 20g protein per 100g så ser man snart att det är en ganska proteinfattig källa, Avokado har nyttiga enkelomättade fetter dock som tillhör de bra fetterna. Det är viktigt för kroppens viktigaste muskel, som även heter hjärtat. Effektiv mot hunger och sötsugsdämpande, innehåller cirka 14 mineraler och 18 viktiga aminosyrer. Vitamin b, c, e och k. Helt klart bra att inkludera i din kost

100 g Avokado innehåller följande näringsvärden

Summa mättade fettsyror 3,43 g
Summa enkelomättade fettsyror 12,72 g
Summa fleromättade fettsyror 2,57 g
Fettsyra 4:0-10:0 0,00 g
Laurinsyra C12:0 0,00 g
Myristinsyra C14:0 0,00 g
Palmitinsyra C16:0 3,30 g
Stearinsyra C18:0 0,09 g
Arakidinsyra C20:0 0,02 g
Palmitoljesyra C16:1 1,48 g
Oljesyra C18:1 11,15 g
Linolsyra C18:2 2,42 g
Linolensyra C18:3 0,15 g
Arakidonsyra C20:4 0,00 g
EPA (C20:5) 0,00 g
DPA (C22:5) 0,00 g
DHA (C22:6) 0,00 g
Kolesterol 0,00 mg
Monosackarider 0,20 g
Disackarider 0,30 g
Sackaros 0,20 g
Energi (kJ) 825 kJ
Energi (kcal) 197 kcal
Aska 2,03 g
Vatten 70,00 g
Kolhydrater 1,70 g
Protein 1,94 g
Alkohol 0,00 g
Fibrer 4,75 g
Fett 19,60 g
Fosfor 67,0 mg (9.57 % av dagligt intag)
Jod 1,0 µg (0.67 % av dagligt intag)
Järn 0,260 mg (0 % av dagligt intag)
Kalcium 14,0 mg (1.75 % av dagligt intag)
Kalium 600,0 mg (30 % av dagligt intag)
Magnesium 32,0 mg (8.53 % av dagligt intag)
Natrium 5,0 mg
Selen 0,00 µg (0 % av dagligt intag)
Zink 0,400 mg (0 % av dagligt intag)
Vitamin A 6,2 µg (0.75 % av dagligt intag)
Retinol 0,0 µg
Vitamin D 0,000 µg (0 % av dagligt intag)
Vitamin E 3,41 mg (25 % av dagligt intag)
β-Karoten 48 µg
Tiamin 0,070 mg (0 % av dagligt intag)
Riboflavin 0,100 mg (0 % av dagligt intag)
Vitamin C 3,3 mg (3.75 % av dagligt intag)
Niacin 1,79 mg (6.25 % av dagligt intag)
Niacinekvivalenter 2,10 mg
Vitamin B12 0,000 µg (0 % av dagligt intag)
Vitamin B6 0,370 mg (0 % av dagligt intag)
Folat 116,0 µg
Socker totalt 0,5 g
Fullkorn totalt 0 g
Salt 0,01 g

Klassifikationer

Livsmedelsverket delar in olika livsmedel i olika klassifiseringar. Avokado har följande klassifiseringar

A Gruppindelning EuroFIR : Grönsaker och svamp
B Artklassificering : Avokado
C Del av växt/djur : Frukt eller bär, skal borttaget, kärna eller frö borttaget
E Fysisk form : Hel, naturligt formad
F Värmebehandling : Ej värmebehandlad (rå)
G Tillagning : Tillagningsmetod ej tillämplig
H Industriell process : Ingen industriell process tillämpad
J Konserveringsmetod : Ej konserverad
K Förpackningsmedium : Utan förpackningsmedium
M Förpackningstyp : Opaketerad produkt
N Förpackningsmaterial : Oförpackad
P Etikettinfo : Människoföda
R Land/område : Kontinenter, regioner och länder